Terugblik: uretrocutaneostomie (2) – juni/juli 2015

24 uur nadat Lars geopereerd is, gaat het al een stuk beter met hem. Hij is vrolijker dan we van hem gewend zijn. Hij spuugt ook minder. Dat kunnen we ook wel verklaren: doordat zijn linkernier vol vocht stond, drukte deze steeds tegen zijn maag aan. Omdat het vocht nu makkelijk uit zijn nier kan, heeft zijn maag ook een stuk minder last.

Lars zijn PEG sonde zit goed en werkt gemakkelijker dan zijn neussonde. En Lars zonder pleisters op zijn gezicht, dat went erg snel. Omdat hij nu minder moet spugen, begint hij zelfs weer terug te eten. We proberen en paar hapjes pap en dat doet hij een stuk beter dan we hadden verwacht. Het is een feestje om hem te zien eten.

Na drie dagen verwachten we eigenlijk dat we naar huis mogen. Maar de dokter beslist anders… In zijn stoma zit nog een draintje. Maar als ze het draintje verwijderen, blijkt dat er toch weer vocht in zijn nier komt te staan. Dus moeten ze er opnieuw een draintje insteken. Hierdoor willen ze Lars toch wat langer houden ter observatie. Uiteindelijk zal Lars naar huis gaan met een drain. Zijn urinewegen blijken te uitgezet en te kronkelig. Zonder drain kan de urine niet makkelijk genoeg wegvloeien.

In het weekend ga ik even naar huis. Eigenlijk dachten we al thuis te zijn met Lars, dus hadden we weinig spullen meer in het ziekenhuis liggen. Als ik thuis ben, krijg ik enorme buikpijn. Deze trekt in de loop van de nacht weg, maar ik blijf het hele weekend wat last houden. Op zondagavond roep ik er een verpleegster bij. Deze adviseert me even naar de spoed te gaan, waar ze bloed- en urinekweekjes afnemen. En waar ze in Terneuzen (bij een bezoekje aan de HAP) nog tegen me zeiden: “Ga na het weekend maar even langs bij de huisarts,” zeiden ze in Gent: “We nemen je op en binnen 24 uur lig je op de operatietafel…” Ik blijk namelijk last te hebben van galstenen. Hele kleintjes, maar hele hardnekkige, die de galwegen verstoppen. Hierdoor zijn de leverwaardes van mijn bloed helemaal niet goed. Even schrikken… Ik krijg een infuus. Met infuusstandaard mag ik Lars nog even een welterustenkus gaan geven, maar dan moet ik naar mijn eigen ziekenhuiskamer, in een ander gebouw.

Peter moet zijn aandacht nu zien te verdelen tussen twee patiënten. Ik vind het vooral bijzonder spannend. Als kind ben ik wel eens onder narcose geweest, maar dat is al zo lang geleden. Eenmaal in de operatiekamer denk ik veel aan Lars: wat moet het eng geweest zijn voor hem. Ik vind het al spannend en aan mij kunnen ze alles goed uitleggen. De operatie gaat goed: ze verwijderen mijn galblaas. De volgende dag moet ik nogmaals onder narcose, zodat ze de galwegen kunnen controleren met een echoscopie.

Terwijl ik een tweede keer onder narcose ga, pakt Peter al Lars zijn spullen in. Het is dan dinsdag 7 juli, Peter zijn verjaardag. Lars heeft 8 dagen in het ziekenhuis gelegen en mag naar huis. Een feestelijke dag dus, maar ik moet helaas nog een nachtje blijven. Gelukkig mag ik de volgende dag ook naar huis. We mogen het niet vieren met taart… ik mag voorlopig niet te vet eten. Natuurlijk hebben we het wel een beetje gevierd, want het is heerlijk om weer met zijn allen thuis te zijn. En na een week zijn Lars en ik allebei weer opgeknapt.

img_0306

Voorlezen vindt Lars heerlijk.

img_0317img_0320

Voor de eerste keer lekker pap eten. En het smaakt!

img_4516

Een stukje meloen proeven… hmm.

img_3566

Hoera, papa is jarig! Voor papa ook een ballon, en thuis de keuken versierd met slingers en cadeautjes. En omdat Lars naar huis mag, is het toch een beetje feestelijk!

img_3568

Lekker thuis, in mijn eigen stoel.

img_4522

Selfie vanaf de bank… Ik ben thuis. Nu nog lekker uitzieken en opknappen.

©Annemiek Stallaart, oktober 2016

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Tijdlijn en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s